-->

31 Mayıs 2011 Salı

Astım konusunda acil eylem planı geliştirme

Ne hakkında bilgi istiyorsanız o bizde BilgeCan.org

İlaçların Doğru Kullanılması


İlaçlar ancak doğru zamanda ve uygun dozda kullanıldıklarında etkili olurlar. Eğer çocuğunuz ilacını kullandıktan sonra atak geçirirse ilaca olan güvenini yitirebilir. Onunla konuşarak, uzun süreli kontrol sağlayıcı (koruyucu) ilacını, eğer yazıldıysa, dişlerini fırçalamadan önce kullanması konusunda bir rutin oluşturabilirsiniz.


Bronş açıcı ilaçlar, bir başka deyişle astım belirtilerini ortadan kaldıran ilaçlar da  uygun şekilde kullanılmalıdır. Bu ilaçlar çocuğunuzun her zaman ulaşabileceği bir yerde olmalı ve çocuğunuz, hızlı iyileşme sağlayan ilaçların ilk seçenek olarak kullanılması gerektiğini anlamış olmalıdır. Hızlı iyileşme sağlayan ilaçları aşırı miktarlarda ve kötüye kullanmamak ve ilaca yanıtı çok iyi izlemek gereklidir. Dört saat içinde ilaca verilen yanıt yeterli değilse, gecikmeden tıbbi yardım almanız gereklidir.


Tıbbi Yardım Alınacak Zamanı Bilmek


Çocuğunuz ve siz hastalığı ne kadar iyi kontrol ederseniz ediniz, arada hala tıbbi yardım almanız gereken zamanlar olacaktır. Bu tür durumlarda korktuğunuzu belli etmemelisiniz; çünkü bu çocuğunuzun durumunu kötüleştirebilir. Öte yandan hastalık belirtilerine karşı aşırı tepkiler vermemeniz gerekmektedir; ama aynı zamanda astım belirtilerine dikkat etmeniz ve hızlı davranmanız şarttır.


Çocuğunuz daha önce hastaneye yatırıldıysa tekrar yatmaktan kaçınacaktır; atağın ciddiyeti konusunda sizi yanıltabilir, bu yüzden objektif olmalısınız. Sürekli kullandığı ilaçlar atağın başlangıcında bir rahatlama sağlamadıysa muhtemelen atağın davemında da etkisiz olacaktır. Çocuğunuzun ilaca her an ulaşılabilir olmasını sağlamalısınız, ama atağı tetikleyen faktörlerle daha önceden teması olduysa ve bu sırada ilacı yanında değilse direkt olarak doktoruyla temasa geçmelisiniz.


İleriye dönük olarak plan yapınız. Okuldan çocuğunuzun astım nedeniyle genel durumunun bozulduğunu bildiren bir telefon alırsanız, çocuğunuzu okuldan almaya gitmeden önce doktorun muayenehanesini arayınız. Çocuğunuzun acil bakıma ihtiyacı olduğu konusunda ısrarcı olmaktan çekinmeyiniz- astım atağı geçiren çocuk, tıbbi bir önceliktir.


Bilgi Aktarımı


Çocuğunuz büyüdükçe daha bağımsız hale gelecek ve hastalığı hakkında daha fazla sorumluluk almaya başlayacaktır. Bilgisinin ve güveninin artması da bunu kolaylaştıracaktır.


Erişkinlerle karşılaştırıldığında çocukların kendilerini algılamaları daha zordur; fakat bir çocuk hastalığını ve yapılması gerekeni anladığında bu hastalığa tahammül etme şansı erişkinlere kıyasla daha fazla olmaktadır. Fakat konuyu açıklarken çocuğunuzu telaşa düşürmemeye dikkat ediniz; sizin amacınız, çocuğunuzu korkutmadan hastalığı hakkında eğitmek olmalıdır.


Çocuğunuzun Astım İçin Bir Plan Geliştirmesine Yardımcı Olunuz


Ne kadar dikkatli olsanız da çocuğunuz her astım atağı geçirdiğinde yanında olmanız mümkün olmayacaktır. Bu durum hem çocuğunuzun hastalığı ile başa çıkmayı öğrenmesini hem de hastalığın takibinde tüm yönleriyle kendine güveniyor olmasını gerekli kılmaktadır. Astım için bir plan geliştirilmesi bu eğitimin önemli bir parçasını oluşturur; plan yapılması onun hem kendine güvenmesini hem de hastalığın kontrolünün kendisinde olduğunu hissetmesini sağlayacaktır.


 




0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlama biçiminden Anonim veya Adı/Url seçerek Kayıt olmadan Yorum yapabilirsiniz

Back to Home Back to Top Copyright © 2011 VayAmk.Net- Tüm Haklarimizi Kaybettik Arayışlar Devam Ediyor ®