-->

2 Ağustos 2013 Cuma

Koku Duyusu Hakkında Bilgi Koku Duyusu nedir

Ne hakkında bilgi istiyorsanız o bizde BilgeCan.org
Koku duyusu, havada bulunan kimyasal maddelerin özel duyu organları aracılığıyla algılanması ve tanınmasıdır. Koku kavramı, omurgasızlar ve basit yapılı omurgalılar (örn. balıklar, amfibyumlar) için insanlarda­ki kadar belirli değildir. Basit yapılı hayvanların çoğu ortamdaki kimyasal maddeleri vücutlarının çeşitli yerlerindeki alıcılar ara­cılığıyla algılar; omurgasızlann hiçbirinde omurgalılardaki burun boşluğuna eş düşen bir kimyasal alıcı yapı yoktur. Bu nedenle çoğu bilim adamı koku duyusunu uzaktan kimyasal algı, tat duyusunu ise kimyasal algı olarak kabul eder.
Hava soluyan omurgalılar genellikle uçları burun boşluğu epitelindeki kimyasal mad­delere karşı duyarlı sinir uçları aracılığıyla koku alır. Etçiller gibi memelilerde koku duyusunun besinlerin yerinin saptanması ve zararlı canlılara karşı uyan gibi önemli işlevleri vardır; kokuya karşı duyarlılığın artması için burun epitelinin altındaki ke­mikte yüzey alanını genişleten girinti ve çıkıntılar yer alır.
Bazı hayvanlarda burun epiteline ek ola­rak, ağız tavanında yer alan Jacobson organı da kimyasal alıcı olarak iş görür. Koku duyusu nedir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlama biçiminden Anonim veya Adı/Url seçerek Kayıt olmadan Yorum yapabilirsiniz

Back to Home Back to Top Copyright © 2011 VayAmk.Net- Tüm Haklarimizi Kaybettik Arayışlar Devam Ediyor ®