-->

4 Ocak 2012 Çarşamba

Geleceğin Gözlükleri Nasıl Olacak ?

Ne hakkında bilgi istiyorsanız o bizde BilgeCan.org
Artık cep telefonu, bilgisayar, navigasyon, mp3, radyo, fotoğraf makinesi, video kamera, TV, teleskop, mikroskop özelliklerinin hepsini nano çipler ve nano bellekler sayesinde bir gözlükte toplamak mümkün. Bu tip gözlükler en geç on yıl içinde yaşamımızdaki yerini alabilir. Çünkü  hızla gelişen nano teknoloji sayesinde birçok cihaz giyilebilir (wearable), takılabilir olacak. Yani artık Japon turistler gibi boynumuza asılmış fotoğraf makineleri ile gezmeyeceğiz.
Geleceğin Gözlükleri ile sadece önünüzü görmekle kalmayacak çevrenizdeki 360 derecelik bir alan içinde her yeri, yani tam arkanızda dahi neler olup bittiğini görebileceksiniz. Gördüğünüz her şeyin ve her yerin görüntüsü ve bilgisi 4 metre uzaklıktaki sanal 2 metrelik yüksek çözünürlüklü sanal ekranda yer alacak.
Eğer karşınızda bir insan varsa anında o kişi ile ilgili (sınırlarını sizin tanımlayacağınız) ne kadar bilgi varsa örneğin adı, soyadı, mesleği, yaşı, hangi ülke vatandaşı olduğu, her hangi bir suçtan aranan bir kişi olup olmadığı gibi bir sürü bilgiye ulaşabileceksiniz.
Eğer karşınızda bir araç varsa o aracın plaka numarasından kime veya nereye ait olduğu gibi  bilgileri, bir manzaraya  veya bir binaya bakıyorsanız o yerle ilgili bazı bilgileri, bir markette gördüğünüz ürünlerin (herhangi birine danışmadan) bütün özelliklerini yani baktığınız nesne, kişi veya yer ile ilgili kayıtlı bilgileri anında ekranda görebileceksiniz.
Daha da ilginci, dünyada herhangi bir şehri veya yeri sanal olarak gezebilecek, gördüğünüz yerlerin fotoğraflarını çekebilecek, bir restorandan içeri girip bir masaya oturabilecek, eğer pencere kenarında yer bulursanız caddeden gelip geçenleri seyredebileceksiniz. Çünkü o günlerde “google earth” canlı görüntü vermeye çoktan başlamış olacak. Siz bunları yaparken fonda istediğiniz bir müzik veya ses olacak. Bir dostunuz telefonla ararsa onunla görüntülü veya  görüntüsüz konuşabileceksiniz. Eğer bilmediğiniz bir şehirde dolaşıyorsanız sanal ekranda gideceğiniz yerin haritası ve krokisi görünmekle kalmayıp oraya hangi araçlarla gidebileceğinizin veya otomobiliniz için uygun park yeri seçeneklerini ve fiyatlarını da  görebileceksiniz.
İsterseniz her hangi bir zeminde görülebilen sanal klavyeden veya sese duyarlı işlemci sayesinde  rezervasyon yaptırabilecek hatta adınıza ayrılmış sanal biletinizi sadece bir numara veya şifre olarak alabileceksiniz. Trende, uçakta ya da otobüste yol boyunca geçtiğiniz gördüğünüz yerler hakkında sürekli yazılı veya sözlü bilgi alabileceksiniz.
Vardığınız hava limanında sizi bir kişinin karşılayacağı bildiriliyor, fakat o kişiyi sima olarak tanımıyorsanız “bluetooth” kulaklığa ismini fısıldamanız yeterli olacak. Sanal ekranda anında adı söylenen şahsın fotoğrafları belirecek. Gördüğünüz kişi ile fotoğraflar eşleştirilerek doğru kişi olup olmadığını sesli veya görüntülü olarak anlayabileceksiniz. Otelinize doğru yol alırken çevrenizde gördüğünüz yerlerin fotoğraflarını veya  videolarını çekebileceksiniz.
Gözlüğünüzün aynı zamanda bir dürbün olduğunu az kalsın unutuyorduk. Görebildiğiniz çok uzak yerlerin veya detayların fotoğraflarını ve hareketli görüntülerini de çekmeniz mümkün olacak. Gözlüğünüzü makro çekimler içinde kullanabileceksiniz. Öyle ki makro özelliği bir büyüteç gibi birkaç misli büyüterek gösterecek ve kayıt yapabilecek. Akşam otel odanıza çekildiniz. Pencereden dışarı baktığınızda çıplak gözle gördüğünüzle yetinmeyin. Hemen gece görüş dürbününü devreye sokun. Manzarayı bir de hafif ay ışığında böyle seyredin. Sırt üstü yatağa uzandınız fakat henüz uykunuz gelmedi. Biraz kitap mı okumak istersiniz, biraz belgesel izlemek mi ya da en son Oscar ödülü alan filmi mi? Hepsi mümkün hem de yüksek çözünürlüklü (high definition) bir televizyon kadar net. Hatta isterseniz üç boyutlu… Kitap okumak gözlerinizi biraz yoruyor mu? Onun da çözümü var. Nasıl ki sevdiğiniz bir şarkıcıdan stereo müzik dinleyebiliyorsanız,  güzel sesli birinden istediğiniz kitabın, istediğiniz bölümünü dinleyebilirsiniz. Küçük bir çocukken masal dinlediğiniz gibi. Artık yatma vakti geldi. Gözlüğünüzün saat alarmını ayarlayıp, şarja koymayı unutmayın. Yarın yine çok işinize yarayacak.
Yukarda yazılan şeyleri  tek tek veya kısmen gerçekleştiren cihazlar hali hazırda var. Yapılan işlem sadece bunları biraz küçülterek bir gözlüğe sığdırmak. Bu da 10 yıl içinde olmayacak bir şey değil.
İşte ilk belirtisi
Japonlar Çeviri Yapan Gözlük Üretti
(13 Kasım 2009 – Dünya Bülteni / Haber Merkezi)
Japon bilim adamları kaydettiği konuşmaları anında çevirerek karşıdakine aktaran bir gözlük üretti. Yaptıkları bin bir türlü icatla zaman zaman dünya gündemini belirleyen Japonlar son olarak farklı dillerde konuşanlar arasında iletişimi sağlayacak “çevirmen gözlük” üretti. “Tele Scouter” adı verilen bu teknoloji harikası cihaz, çerçevesinin üzerine mini bilgisayar ve ekran monte edilmiş bir gözlük…  Farklı diller konuşan iki ya da daha fazla kişi bu gözlük sayesinde sohbet edebiliyor. Gözlüklerin kaydettiği konuşmalar uzaktaki bir bilgisayar sunucusuna gönderiliyor. Burada yapılan konuşmalar, sohbete katılanların gözlüklerindeki ekrana kendi dillerine çevrilmiş olarak yansıyor.
Ancak bu teknoloji harikasına sahip olmak şimdilik pek de kolay değil. Çünkü piyasaya 83 bin dolardan sürülmesi planlanıyor.

 Teknoloji, Teknoloji Ve Tasarım Dersi, İş Dünyası Tagged with eczane, en iyi gözlük, en pahalı gözlük, gözl, gözlük, gözlük fiyatları, gözlükler, gözlükleri, gelecek, gelecek nasıl olacak, Geleceğin Gözlükleri Nasıl Olacak ?, nasıl, nasıl gözlük, olacak, optik


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlama biçiminden Anonim veya Adı/Url seçerek Kayıt olmadan Yorum yapabilirsiniz

Back to Home Back to Top Copyright © 2011 VayAmk.Net- Tüm Haklarimizi Kaybettik Arayışlar Devam Ediyor ®