-->

2 Aralık 2014 Salı

Tomris hatun kimdir

Ne hakkında bilgi istiyorsanız o bizde BilgeCan.org
Tomris hatun kimdir daha önce duydunuz mu siz bu ismi türk tarihinde ? Adını ilk defa kpss sayesinde öğrendiğim bu kadına bir çok türk erkeği dahil hayranlıkla bakar.

M.Ö 7. yüzyılda yaşayan ilk Türk kadın hükümdar olarak tanınır kendisi aslında sadece ilk türk kadın hükümdar değil dünyadaki ilk kadın hükümdardır. İskitlerin kraliçesi olarak tanıdığımız Tomris hatunun Peçeneklerinde kağanı olduğunuda tarih kaynaklarında geçmektedir.

Tomris hatun dünyanın ilk kadın hükümdarı olduğu gibi pasif bir hükümdar değildir.  O dönemlerde iran topraklarında hüküm sürmüş olan Ahamenis imparatorluğu ile hiçte küçük sayılmayacak savaşlar yapmıştır.
Ayrıca Tomris hatun hakimiyeti süresinde Perslerle de sert mücareleler etmiştir. Hakimiyet alanına Doğu anadolu ve kafkasları almak en büyük hedeflerinden biriydi. Bu hedefi nedeniylede doğal olarak en fazla Perslerle savaşmıştır.

Türk tarihinin en kanlı savaşlarından biri olarak tarihimizde yer alan savaşlardan biride Tomris hatunun ezeli düşmanı dönemin Pers hükümdarı Kiros'u yenerek öldürmesidir. Rivayete göre Tomris hatun Pers hükümdarını öldürüp kanını bir kovaya doldurmuştur ve kellesini kovaya atıp; "Ömründe kan içmekten bıkmadın hadi iç artık kendi kanını doya doya" dediğide rivayetler arasındadır.

Dünyanın ilk kadın hükümdarının Türk olmasıda tarihimizin ne kadar şanlı olduğunun göstergesidir aslında.







0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlama biçiminden Anonim veya Adı/Url seçerek Kayıt olmadan Yorum yapabilirsiniz

Back to Home Back to Top Copyright © 2011 VayAmk.Net- Tüm Haklarimizi Kaybettik Arayışlar Devam Ediyor ®